Ο ΛΟΓΟΣ | του Kaj Munk

Σε ένα χωριό της Δανίας των αρχών του 20ου αιώνα, ο Άντερς, ο νεαρός γιος του μεγαλοκτηματία Μίκελ Μπόργκεν, συναντάει κλεφτά την Έσθερ, κόρη του ράφτη, Ρούμπεν Σνίπερ, με σκοπό να τη ζητήσει σε γάμο. Ο άδολος έρωτας του ζευγαριού όμως δε φαίνεται να μπορεί να καρπίσει καθώς η κόντρα των δύο φατριών, που φαινομενικά μοιάζει να συντηρείται από μία ταξική αντιπαλότητα, στην πραγματικότητα στηρίζεται στις αποκλίνουσες, βαθιά ριζωμένες πνευματικές πεποιθήσεις τους, οι τύποι των οποίων, αδυνατούν να βρουν κοινό έδαφος.
Έτσι, παρακολουθούμε το παρασκήνιο των διαδικασιών και διαπραγματεύσεων εν αναμονή ενός, όχι και τόσο μεταφορικού, θαύματος.
Το σπουδαίο έργο του Δανού συγγραφέα και πάστορα -ο οποίος έμεινε γνωστός και για το τεράστιο έργο του κατά της επέλασης του Ναζισμού- που έκανε τεράστια επιτυχία στην σύγχρονή του Δανία, μεταφέρθηκε το 1955 στον κινηματογράφο στην αριστουργηματική εκδοχή του Καρλ Ντράγιερ, η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μεταξύ άλλων παγκόσμιων διακρίσεων.
Σε μία ομιχλώδη ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού, στο εσωτερικό μιας εκκλησίας, η πρακτική, ηθική, υπαρξιακή αντιμαχία των ηρώων του έργου, μεταφέρεται στην παράσταση του Γρηγόρη Χατζάκη, ως ένα αλληλοσυνδεόμενο σύστημα πνευματικών προβληματισμών και συγκρούσεων, που αποδίδεται από τον ηθοποιό Βαγγέλη Στρατηγάκο, ο οποίος ερμηνεύει το σύνολο των ρόλων.
[...Αξίζει μεγάλη προσοχή το γεγονός πως το έργο «Ο Λόγος» του Δανού συγγραφέα και ιερέα Kaj Munk ανεβαίνει στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Το δράμα γράφτηκε το 1925, σε μια εποχή που ο Kaj Munk, ως νέος ιερέας 27 ετών, ήταν βαθιά προβληματισμένος με τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής και του θανάτου καθώς και με το γενικότερο ζήτημα των κοσμοθεωριών. Ιδιαίτερα τον προκαλούσαν οι κορυφαίοι διανοούμενοι της εποχής, οι οποίοι υποστήριζαν πως τα θαύματα είναι αδύνατα. Το έργο, το οποίο αρχικά είχε τίτλο «Εν αρχή ην ο Λόγος» (αναφερόμενος στον πρόλογο του Ευαγγελίου του Ιωάννη), είναι μια παθιασμένη κι ευαίσθητη απάντηση σε αυτή την πρόκληση, με τον Munk να επιδιώκει να πείσει για τη σημασία του Θεού, την πνευματική πραγματικότητα και την πιθανότητα των θαυμάτων, ακόμα και στον σύγχρονο κόσμο μας.
Η αποστολή του έργου είναι παγκόσμια, και έχει αποδοθεί από πολλούς σκηνοθέτες σε θέατρα διαφόρων χωρών, και χαρακτηριστικά στον κινηματογράφο από τον Carl Th. Dreyer. Μας δίνει ταυτόχρονα χαρά και χαιρετίζουμε το γεγονός πως ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης και ο ηθοποιός Βαγγέλης Στρατηγάκος προσφέρουν τώρα τη δική τους ερμηνεία στο διάσημο έργο του Kaj Munk…]
Καθηγητής Peter Øhrstrøm, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Kaj Munk, Δανία
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση - Διασκευή: Βαγγέλης Στρατηγάκος / Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνοθεσία - Εικαστική Επιμέλεια - Φωτισμοί: Γρηγόρης Χατζάκης
Κοστούμια: Lila Nova
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Κίνηση: Χλόη Αλιγιάννη
Διδασκαλία Χορωδίας: Σοφία Κετεντζιάν
Σύμβουλος Δραματουργίας: Αλέξανδρος Πιπιλιός
Σκηνογραφικός Σύμβουλος: Μαρίζα Σουλιώτη
Τεχνική Υποστήριξη: Λευτέρης Δούρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Ερμηνεύει (όλους τους ρόλους) ο Βαγγέλης Στρατηγάκος
Συμμετέχει Φωνητικό Σύνολο: Ελένη Βασιλείου, Γιάννης Κωσταρίκας, Ορέστης Μάρκου, Μαρία Νιστεφτοπούλου, Ευαγγελία Φυλακτού
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά