Ομιλία Νίκου Βατόπουλου | «Η Αθήνα της μνήμης»
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» διοργανώνεται μια σειρά ανοιχτών δράσεων και ομιλιών, με στόχο τον εμπλουτισμό του περιεχόμενου, καθώς και τη γόνιμη διάδραση του με το κοινό των Αθηνών. Για πρώτη φορά οι δράσεις απευθύνονται όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και στους γονείς των μαθητών και κατοίκους της πόλης της Αθήνας που ενδιαφέρονται γι’ αυτή και τη βιωσιμότητά της.
Η πρώτη ανοιχτή ομιλία με θέμα «Η Αθήνα της μνήμης» και εισηγητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2020, και ώρα 18:00, στο κτήριο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων .
Ο Νίκος Βατόπουλος, “…ο τελευταίος αθηναιογράφος”, όπως έχει χαρακτηριστεί, μας περιμένει σε μια φωτογραφική περιήγηση στην Αθήνα, σε ένα ταξίδι στον χρόνο με μεταβάσεις από την Αθήνα του τότε στην Αθήνα του σήμερα. Μέσα από μια βροχή ερεθισμάτων, θα περπατήσουμε νοητά από τον 19ο στον 21ο αιώνα αναζητώντας το κοινό νήμα της αστικής εμπειρίας.
Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Deree και έκανε μεταπτυχιακά στο Reading University. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Αρθρογραφεί με αντικείμενο τον αστικό πολιτισμό και έχει ειδικευτεί στην αρχιτεκτονική και την ιστορία της νεώτερης Αθήνας. Εχει παρουσιάσει φωτογραφίες του σε εκθέσεις, έχει οργανώσει εκθεσιακά πρότζεκτ («Η Αθήνα της δεκαετίας του '60» στην Ελληνοαμερικανική Ενωση) και έχει γράψει τέσσερα βιβλία: «Το πρόσωπο της Αθήνας» (εκδ. Ποταμός), «Περπατώντας στην Αθήνα», «Μικροί Δρόμοι της Αθήνας» και «Όπου και να ταξιδέψω. Περπατώντας σε 24 πόλεις» (εκδ. Μεταίχμιο).
--
«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. To πρόγραμμα διανύει την 4η συνεχόμενη περίοδο εφαρμογής του. Έως τώρα συμμετείχαν σε αυτό συνολικά 51 σχολεία, 451 εκπαιδευτικοί και 4.629 μαθητές. Έχει ως στόχονα καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας.
Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.