«Σινεμά με τον Φρόυντ» - Δουνκέρκη

«Σινεμά με τον Φρόυντ» - Δουνκέρκη

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για ένατη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν. Η έκτη, κατά σειρά, προβολή του κύκλου πραγματοποιείται με την ταινία 

Δουνκέρκη/Dunkirk
του Christopher Nolan (106', 2017)
την Κυριακή 13 Απριλίου 2025 και ώρα 17.00
στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101)

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση όπου σχολιάζουν οι:
Άννα Πούπου, Ιστορικός και Θεωρητικός του Κινηματογράφου.
Νικόλαος Τζαβάρας, Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας
Συντονίζει ο Ιάκωβος Κλεώπας, Νευροψυχολόγος – Ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

Ανάμεσα στα έργα για τον έρωτα της φετινής κινηματογραφικής περιόδου του Σινεμά με τον Φρόυντ, σκεφτήκαμε να περιλάβουμε ένα έργο για τον πόλεμο. Ο πόλεμός, σε πολλές εκφράσεις του και κυρίως μέσα από τις υπάρχουσες και τις επαπειλούμενες συρράξεις σε πολλά μέρη του πλανήτη, είναι έντονα και ανησυχητικά παρών στην εποχή μας. 

Το πολεμικό έπος του Christopher Nolan σκηνοθετικά και σκηνογραφικά είναι ιδιαίτερα έντονο και παραστατικό, και σύγχρόνως έχει μια απλή ιστορία. Αλλά ίσως αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει, καθώς δείχνει την ουσία και την ζοφερότητα του πολέμου. Η ταινία επικεντρώνεται στο χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, μιας μέρας και μιας ώρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου 300.000 στρατιώτες των Συμμάχων εκκενώνεται από την παραλία της Δουνκέρκης της Γαλλίας. Έτσι, μας μεταφέρει στην τραυματική ιστορία ενός παγκοσμίου πολέμου. Μέσα από τις ιστορίες και τις στιγμές των στρατιωτών και όσων επιχειρούν να τους διασώσουν, αναπαρίσταται ο πόνος, το τραύμα, η απώλεια και η θλίψη που φέρνει ο πόλεμος. 

Ο Freud, το 1932 απαντά σε ένα ερώτημα το οποίο του απευθύνει ο A. Einstein, εάν "υπάρχει ένας τρόπος να απαλλαγεί ο κόσμος από την απειλή του πολέμου", έως τον πιθανό αφανισμό του, με ένα γράμμα στο οποίο αναρωτιέται με τη σειρά του, "Γιατί ο πόλεμος". Με αφετηρία την ανθρώπινη ιστορία του έργου, τις σκέψεις του Freud, τις σύγχρονες απόψεις, και την συζήτηση με το κοινό, θα επιχειρήσουμε μία ψυχαναλυτική ανάγνωση αυτών των τόσο επίκαιρων συνθηκών και ερωτημάτων. 

Οργανωτική επιτροπή: Ι. Αμβραζιάδου, Α. Βαλτάς, Μ. Ζέης, Ι. Κλεώπας (συντονιστής) Μ. Παραδείση, Α. Χριστοπούλου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.