Σινεμά με τον Φρόυντ | Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες / L' homme qui aimait les femmes

Σινεμά με τον Φρόυντ | Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες / L' homme qui aimait les femmes

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διργανώνει, για ένατη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν. Η πέμπτη, κατά σειρά, προβολή του κύκλου πραγματοποιείται με την ταινία Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες/ L' homme qui aimait les femmes του François Truffaut (120', 1977) την Κυριακή 16 Μαρτίου και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση όπου σχολιάζουν οι:

Ηλίας Μαγκλίνης, Δημοσιογράφος, συγγραφέας.
Σωτήρης Μανωλόπουλος, Ψυχίατρος, Διδάσκων ψυχαναλυτής, Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.
Συντονίζει η Ιωάννα Αμβραζιάδου, Παιδοψυχίατρος, Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

«...Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να κάνω χωρίς τη συντροφιά των γυναικών. Μου χρειάζεται να είμαι μαζί τους, ή τουλάχιστον να τις κοιτάω. Το βάδισμά τους είναι η πεμπτουσία της χάρης, αρκεί το φόρεμά τους ν' ακολουθεί τον ρυθμό των βημάτων...Τα γυναικεία πόδια είναι διαβήτες που κυκλώνουν την υδρόγειο, προσδίδοντας της ισορροπία και αρμονία». 

Αυτά είναι τα λόγια του Bertrand Morane, του κεντρικού ήρωα της ταινίας Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες (L' homme qui aimait les femmes), που σκηνοθέτησε το 1977 ο François Truffaut.

Σε αυτή την ταινία ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει με διάθεση κωμικοτραγική, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις σχέσεις του με το "ωραίο" φύλο ο ήρωας της ταινίας. Πρόκειται για έναν καρδιοκατακτητή που σε κάθε τυχαία συνάντηση με μια γυναίκα αφήνεται στο πάθος του για αυτές. Ο Bertrand, εκτός από τις γυναίκες λατρεύει τα βιβλία. Με αφορμή μια απογοήτευση, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο, το οποίο θα αποτελέσει μια ευκαιρία να διατυπώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια όσα ο ίδιος πιστεύει, βιώνει και αισθάνεται στις σχέσεις του. "Οι γυναίκες επιζητούν το ίδιο πράγμα με μένα. Τον έρωτα. Όλοι αναζητούν τον έρωτα. Κάθε είδους έρωτα-σωματικό, συναισθηματικό, ή απλώς την τρυφερότητα κάποιου που δεν θα κοιτάξει πια καμία άλλη. Αλλά όχι εγώ. Εγώ έχω μάτια για όλες".

Η ταινία εστιάζει στη γυναικεία σεξουαλικότητα μέσα από το γεμάτο θαυμασμό και επιθυμία βλέμμα του πρωταγωνιστή ο οποίος, αν και έμπειρος μεσήλικας διατηρεί τον ενθουσιασμό ενός εφήβου, τροφοδοτώντας τον ναρκισσισμό κάθε γυναίκας που γίνεται αντικείμενο του ενδιαφέροντος και θαυμασμού του. Εκκινώντας από την ασίγαστη επιθυμία του ήρωα για τις γυναίκες, τολμά να προσεγγίσει την επίδραση της σεξουαλικότητας της μητέρας στον τρόπο που σχετίζεται και ερωτεύεται ο γιος της, απεικονίζοντας υπαινικτικά το οιδιπόδειο σύμπλεγμα του ήρωα με τη μητέρα του. 

Οργανωτική επιτροπή: Ι. Αμβραζιάδου, Α. Βαλτάς, Μ. Ζέης, Ι. Κλεώπας (συντονιστής) Μ. Παραδείση, Α. Χριστοπούλου

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.