Συνάντηση Καλλιτεχνών by Artyficial Dreams & Among the Ants
Ανοικτό [ανοιξιάτικο] κάλεσμα σε καλλιτέχνες της Αθήνας, κι όχι μόνο!
Οι καλλιτεχνικές συναντήσεις είναι μια ιδέα που ξεκίνησε ξεχωριστά από τους δυο φορείς και πρόσφατα προέκυψε μια συνεργασία με στόχο τη δημιουργία μιας διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας σε διαφορετικές πόλεις.
Πρώτη μας στάση η Αθήνα και θα χαρούμε να σας δούμε εκεί!
Το Artists Connections είναι μια πρωτοβουλία των πολιτιστικών φορέων Artyficial Dreams (Λονδίνο/Μελβούρνη) και Among the Ants (Ουτρέχτη/Λάρνακα) με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας νομαδικής πλατφόρμας δικτύωσης, ανταλλαγής και συνεργασίας ανάμεσα σε επαγγελματίες από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.
Το κάλεσμα είναι ουσιαστικά μια συνάντηση που απευθύνεται σε καλλιτέχνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε. Κύριο ζητούμενο είναι -πέραν της γνωριμίας και της δικτύωσης- να γνωρίσουν καλλιτέχνες και ομάδες η δουλειά των οποίων είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο (διεθνών και μη) συνεργασιών.
Η Αθήνα αποτελεί την πρώτη στάση, ενώ προγραμματίζονται αντίστοιχες δράσεις στην Μελβούρνη, το Λονδίνο και την Ουτρέχτη.
Στο πρώτο μέρος και μετά από ένα σύντομο παιχνίδι ερωτήσεων & γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων, οι καλεσμένοι μας, Ελίζα Σόρογκα (Re-Inventing Public Spaces) και Χρίστος Παπαμιχαήλ (liminal) θα μιλήσουν για τα projects τους και την πορεία τους. Η Ελίζα θα μιλήσει κυρίως (αλλά όχι μόνο) για τη δημιουργία στο δημόσιο χώρο και ο Χρίστος για θέματα προσβασιμότητας στην τέχνη! Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς, ευκαιρίες καλλιτεχνικής συνεργασίας και να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον.
Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η αίτηση συμμετοχής είναι απαραίτητη.
Παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας μέσω email στο [email protected]. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15
Σας περιμένουμε!
Ελίζα Σόρογκα
Η Ελίζα Σόρογκα είναι καλλιτέχνης παραστατικών τεχνών. Είναι απόφοιτος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Πολιτισμικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Performance Making (Goldsmiths University of London). Με άξονα τη σύγχρονη πρακτική (Contemporary Art Practice), εξερευνά τα όρια μεταξύ μέσων και πρακτικών και τους τρόπους μετουσίωσης καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται ως Site-Specific, αφουγκραζόμενη την πραγματικότητα που ενέχει ο κάθε τόπος, με τρόπο που επανεφεύρει αυτό που γνωρίζουμε ως ‘δημόσια σφαίρα’.
Βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11ο παγκόσμιο διαγωνισμό Arte Laguna Prize στην κατηγορία Performance & Video Art στη Βενετία (Μάρτιος 2017) με την περφόρμανς της Women in Agony.
Τα έργα της έχουν υποστηριχθεί από: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Δήμος Αθηναίων (Polis²: This is Athens), Arts Council England, Γαλλικό Ινστιτούτο, Dance Ireland και Teatro Espace (Ιταλία). Έχει παρουσιάσει έργα της μεταξύ άλλων: V&A Museum, Battersea Arts Centre, Camden People’s Theatre, The Yard Theatre, Chisenhale Dance Space,, St Pancras Old Church,, 4 bid OT301,, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Arsenale.
Η Ελίζα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Re-Inventing Public Spaces. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Department Architecture & Design (University of East London) και στο BA (Honours) Architecture, Central St Martin's (London College of Arts). Συνεργάζεται με το multidisciplinary artist platform Gesamtatelier και εργάζεται ως μέλος της πολυβραβευμένης ομάδας Geraldine Pilgrim’s Company.
www.elizasoroga.com & www.re-inventing-public-spaces.tumblr.com
liminal
Ο πολιτιστικός οργανισμός liminal καλλιεργεί την μετάβαση σε μια συμπεριληπτική και προσβάσιμη τέχνη. Προσφέρει σε όλους την ευκαιρία για επαφή με την σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα ανεξαρτήτως κοινωνικών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.Οι τρεις βασικοί πυλώνες δραστηριοτήτων του οργανισμού είναι η παραγωγή θεαμάτων, η συμπεριληπτική εκπαίδευση και η παροχή υπηρεσιών προσβασιμότητας.
Στοχεύει στην εξέλιξη της εγχώριας σκηνής σε ένα δημοκρατικότερο, πιο δίκαιο και βιώσιμο πεδίο δημιουργίας. Με μια δυναμική ομάδα καλλιτεχνών και επιστημονικών συνεργατών δημιουργεί με άξονα τον άνθρωπο, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό.
H liminal, ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 2016. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς και φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Beyond Sight Foundation, το Our Festival, το Athens Comedy festival, το Θέατρο Σταθμός, τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, τον Kinitira κ.α.
****To artwork με τίτλο Culture Shakers είναι της εικαστικού Αθηνάς Φρεναρίτου.