Το Γκαίτε ξανά στην Ομήρου! | AUDRE LORDE: The Berlin Years

Το Γκαίτε ξανά στην Ομήρου! | AUDRE LORDE: The Berlin Years

Πρώτη εκδήλωση στο ανακαινισμένο κτήριο της Ομήρου
AUDRE LORDE: The Berlin Years 1984-1992
Προβολή και συζήτηση

H εκδήλωση είναι μέρος του Gossips (“Κουτσομπολιά”) σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη.

Το GOSSIPS “Κουτσομπολιά” είναι μια συνεργασία μεταξύ του Goethe-Institut Athen και του State of Concept. Το πρόγραμμα είναι μια θεματική πρόταση της Φωκιανάκη που ξεκίνησε μετά από πρόσκληση του Het Neuwe Instituut Rotterdam στην επιμελήτρια το 2019. Tο αθηναϊκό του κεφάλαιο που θα λάβει χώρα το 2020 και το 2021, εγκαινιάζεται την 1η  Ιουλίου στο Goethe-Institut.

Επηρεασμένο από τα κείμενα της Silvia Federici το GOSSIPS (“Κουτσομπολιά”) αποσκοπεί στο να απαντήσει ερωτήματα σχετικά με τις εκφάνσεις του φεμινισμού και το μέλλον τους. Στοχεύει στο να φέρει κοντά τις γυναίκες, να αναδημιουργήσει και να ερμηνεύσει την αρχική έννοια του “κουτσομπολιού” σαν ένα σύστημα αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ γυναικών, καθώς και  έναν τρόπο επανανοηματοδότησης γυναικείων διαδικασιών σκέψης. Στοχεύει επίσης στο να συγκεντρώσει διαφορετικούς φεμινιστικούς λόγους και να δημιουργήσει μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορέσει να υπάρχει εκφορά λόγου, η οποία αντιστέκεται και αντιμετωπίζει εκ νέου όλες τις λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσουν και να υποβαθμίσουν τις γυναίκες (Federici) καθώς και να τις αποδομήσει, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους.

Ξεκινάμε το νέο αυτό κεφάλαιο με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Audre Lorde: The Berlin Years 1984-1992” που αφορά σε μία από τις σημαντικότερες Αφροαμερικανίδες ποιήτριες και θεωρητικούς του φεμινισμού, την Audre Lorde. Το ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία της Γερμανίδας κοινωνιολόγου Dagmar Schultz, η οποία δούλευε χρόνια με την Lorde από το 1984 όταν και την προσκάλεσε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Freie Universität του Βερολίνου. Έκτοτε διατηρούσε μαζί της στενές φιλικές σχέσεις, βιντεοσκοπώντας αρκετό υλικό από την περίοδο που η Lorde έζησε στο Βερολίνο, από το οποίο προέκυψε και το ντοκιμαντέρ. Η ταινία, παραγωγής 2012, έχει προβληθεί σε 75 φεστιβάλ παγκοσμίως και έχει κάνει πρεμιέρα στην Μπερλινάλε την ίδια χρονιά.

Το φιλμ αποτυπώνει μία κομβική στιγμή της ιστορίας του Βερολίνου και επικεντρώνεται στη εξέλιξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών και αλληλέγγυων δομών της Αφρο-γερμανικής κοινότητας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο. Είναι μία αξιοσημείωτη ιστορική μαρτυρία, με την Lorde να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την ενδυνάμωση, παρέχοντας νέα θεωρητικά εργαλεία στην Αφρο-γερμανική κοινότητα για τον αυτοπροσδιορισμό της, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε μία εμπνευστική και αντιπροσωπευτική φιγούρα για τις διαθεματικές φεμινιστικές συλλογικότητες που διαμορφώθηκαν στο Βερολίνο εκείνη την περίοδο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τα ερωτήματα που τίθενται από τη Lorde και το ντοκιμαντέρ σχετικά με την εθνική ταυτότητα, τον διαθεματικό φεμινισμό, τον ρατσισμό και τους τρόπους με τους οποίους αυτά γίνονται αντιληπτά στη Γερμανία και την Ελλάδα αντίστοιχα.

Η συζήτηση θα γίνει με την Dagmar Schultz (σκηνοθέτη της ταινίας, διαδικτυακά) και την Τζάκυ Αμπουλιμέν στα Αγγλικά. Συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη.

Η Τζάκυ Αμπουλιμέν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Αφρικανούς μετανάστες γονείς και έχει μακρά εμπειρία στη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι Υπεύθυνη Συνηγορίας στο Generation 2.0 RED, όπου η δουλειά της εστιάζει σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτικής συμμετοχής και πολιτικού ακτιβισμού. Είναι απόφοιτη από το Τμήμα Σπουδών Ανάπτυξης και Ειρήνης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ και πιστεύει στις άπειρες δυνατότητες μιας ενεργούς φαντασίας.

Όλοι οι χώροι του Goethe-Institut Athen έχουν ανακαινιστεί, έχουν αποκτήσει νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και είναι ωραιότεροι απ’ ό,τι πριν. Ένας κομψός διάδρομος, ένα catwalk στο ισόγειο και μια σκάλα που συνδέει το φουαγιέ με τον πρώτο όροφο προσφέρουν αναπάντεχες οπτικές γωνίες.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.